Barolo DOCG


Ubicazione: comune di Barolo, Monforte d’Alba e Novello
Estensione: 2,3 ha
Esposizione: ovest, est
Altitudine: 300 m.
Terreno: argilloso-limoso, sabbioso, limoso
Tessitura: Varia
Vitigno: Nebbiolo
Sottovarietà: Lampia

Portainnesto: K5BB, 420A
Forma di allevamento: controspalliera
Sistema di potatura: Guyot tradizionale
Sesti d’impianto: 1 m. x 2,7 m.
Densità: 3.700 ceppi/ha
Produzione: ca.7.000 kg/ha
Anno d’impianto: 1991

Caratteristiche morfologiche del terreno
Proviene da vigneti ubicati nei comuni di Barolo, Monforte d’Alba e Novello: rappresenta la parte sud-ovest della zona di produzione. Questo è il Barolo che si è sempre prodotto sino agli inizi degli anni Settanta, periodo in cui ha poi cominciato a prendere piede la vinificazione per singolo vigneto. Esprime caratteristiche pedologiche e microclimatiche differenti che in questo vino ben si amalgamano. Viene affinato per due anni in grande botte e un anno in bottiglia.

Sistema di vinificazione
Il sistema di vinificazione è quello riservato alle grandi sottozone di proprietà della famiglia con macerazioni più brevi. Secondo Giovan Battista Croce (1606), il nome Nebbiolo deriverebbe dalla trasposizione dell’aggettivo “nobile”; per questa ragione amiamo affinare i nostri Barolo in grandi botti di rovere di Slavonia da 1500 a 3000 lt., (con le doghe piegate a fuoco ma non tostate) e mai nuove (i primi anni vengono utilizzate per la Barbera).
Riteniamo infatti il Nebbiolo una varietà nobile che sviluppa la potenza in maniera elegante.

Come consumarlo
Tra i diversi tipi di Barolo prodotti dall’Azienda è quello che immediatamente è apprezzato dal consumatore che per la prima volta si affaccia al panorama variegato di questo vino. Infatti, pur essendo un Barolo di struttura inferiore è di solito molto espressivo all’olfatto e di ottima eleganza anche nella giovinezza.

Guida Annata Edizione Punteggio
Vinous 2019 Nov 2022 92

Drinking Window: 2024 - 2034 Antonio Galloni, November 2022 The 2019 Barolo is a gorgeous entry-level offering from Brezza. In fact, it's one of the best editions of this wine I can remember tasting. Bright, translucent and full of character, the straight Barolo is all charm. Crushed red berry fruit, orange peel, sage, mint and sweet spice all lend notable complexity throughout. Vineyard sites are San Lorenzo, Fossati, Ravera (Novello) and Bricco San Pietro. Fruit is harvested and vinified separately, then the lots are blended before malolactic fermentation.

Guida Vini BIO 2018 2023

/5 Foglie: Rubino tenue, profumi di ciliegia, orchidea, viola, piante officinali, eleganti sentori di cipria e acqua di rose. Sorso vigoroso, fresco dal tannino vivace e finale balsamico.

Guida Vitae – AIS 2018 2023 88-89

4 t': Abbinamento: Carré di maiale al forno con mele renette

I Vini di Veronelli 2015 2022

2 STELLE(86-89/100).

Vert de Vin 2015 2022 17/20 (94/100) punti

The nose is aromatic, elegant, racy and offers a fine power/concentration. It reveals notes of blackberry and wild raspberry combined with small notes of ripe red berries as well as a hint of rose, gray pepper, discreet hints of blond tobacco and a very discreet hint of hazelnut. The palate is fresh, fruity, well-balanced, precise and offers a beautiful fresh/ mineral frame, suavity, a small strightness as well as a beautiful finesse of the grain. On the palate this wine expresses notes of black cherry, plum and small notes of ripe red berries associated with touches of violet, roses well as discreet hints of liquorice and very discreet/ imperceptible hint of ripe laurel berries (in the background). Tannins are elegant and fine. There are hints of almond and chocolate on the finish (bring a fine chews).

Vini d'Italia - Gambero Rosso 2017 2022

2 bicchieri neri (6)

Wine Enthusiast 2016 2020 96 PUNTI
Vinaria 2016 2020

17,0. Feine Erdbeernase, Waldlaub, vollreife Fruchtaromatik, Kirsche, pfeffrige Würze, heller Tabak, satt, viel Biss, vital, perfektes Tannin-Säurespiel, klassisch, harmonisch, rund im Nachhall, sehr ansprechend, lang im Finish.

Wine Enthusiast 2017 June/July 2021 94
Vini d'Italia - Gambero Rosso 2016 2021

PTS 6: Come di consueto, più che convincente il resto della batteria.

Vini d'Italia - Gambero Rosso 2016 2021

PTS 6: Come di consueto, più che convincente il resto della batteria.

Vini d'Italia - Gambero Rosso 2015 2020

2 Bicchieri rossi; PTS 5: Molto buono anche il Barolo '15, peso medio e impronta fruttata leggera e armoniosa, perfettamente tarata su una trama tannica solida, il finale è continuo e prolungato.

Vinibuoni d'Italia 2016 2021
The Wine Advocate 2016 2020 91
Vinaria 2016 n°6.2020

17: (Barolista)Feine Erdbeernase, Waldlaub, vollreife Fruchtaromatik, Kirsche, pfeffrige Würze, heller Tabak, satt, viel Biss, vital, perfektes Tannin-Säurespiel, klassisch, harmonisch, rund im Nachhall, sehr ansprechend, lang im Finish.

Wine Enthusiast 2016 2020 95

Editors' Choice

Vert de Vin 2016 2020 93-94

Brezza 2016 – Barolo : Le nez est fruité, racé et offre un grain très fine et une très fine intensité. On y retrouve des notes de cerise bigarreau, de mûre de boysen et plus légèrement de petits fruits sauvages associées à de fines touches de violette, d’iris/rose ainsi qu’à de discrètes pointes de poivre de cuben et de cardamone. La bouche est fruitée, équilibrée et offre une trame juteuse/minérale, de la précision et une fine tension. En bouche ce vin exprime des notes de cerise bigarreau, de mûre charnue/juteuse et plus légèrement de violette associées à de fines touches de prune, de framboise ainsi qu’à de des pointes de fève de tonka, d’épices douces et de tabac blond sucré. Bonne longueur. note : 16.5+/20 93-94/100 The nose is fruity, racy and offers a very fine grain and a very fine intensity. It reveals notes of bigarreau cherry, Boysen berry, small notes of small wild fruits associated with fine touches of violet, iris/rose as well as discreet hints of cuben pepper and cardamom. The palate is fruity, well-balanced and offers a juicy/mineral frame, precision and a fine tension. On the palate this wine expresses notes of bigarreau cherry, fleshy/juicy blackberry, small notes violet associated with fine touches of plum, raspberry as well as hints of tonka bean, sweet spices and sugared mild tobacco. Good length.

Jancis Robinson 2011 Apr - 2015 16,5/20

Slightly greyish ruby. Sweet, meaty nose - quite evolved. Lovely combination of freshness and ripeness, with fine tannins howvering in the background. Dry finish. 14,5% Drink 2017-2025. FINE + RARE.

Falstaff 2015 2020 91

"Dunkel leuchtendes Rubinrot. Offenherzige und frischfruchtige Nase nach Kirschen und Himbeeren, zarte Walderdbeeren. Am Gaumen ebenso mit frischer Frucht, spannt sich schön trinkig über die Zunge, leichtes Salz mit feinem Spiel. Tasting: Barolo-Barbaresco-Roero; 22.11.2019 Verkostet von: Simon Staffler, Othmar Kierm https://www.falstaff.at/pd/w/brezza-2015-barolo-docg/"

I Vini di Veronelli 2015 2020
Merum 2015 2020
Merum 2014 2019/2020

JLF : Recht helles Rot; Karamellnoten, auch Himbeeren; rund, fein, karamell-und rotfruchtig, rundes Tannin, sehr rund und trinkig, gefällt sehr. (12 493 Flaschen; L.6-17; eine Abfüllung; 13,5%; €22,00)

Vini d'Italia - Gambero Rosso 2014 2019

Più giocato su toni di erbe assolate che sul frutto il valido Barolo '14

Wine Enthusiast 2020 95

editors' choice

I Vini di Veronelli 2014 2019 90
Vert de Vin 2015 Spring 2019 94/100

The nose is aromatic, elegant, racy and offers a fine power/ concentration. It reveals notes of blackberry and wild raspberry combined with small notes of ripe red berries as well as a hing of rose, gray pepper, dicreet hing of blond tobacco and of hazelnut. The palate is fresh, fruity, well-balanced, precise and offers a beautiful fresh mineral frame, suavity, a small straightness as well as a beautiful finesse of the grain. This wine expresses notes of black cherry, plum and small notes of ripe red berries associated with touches of violet, rose as well as discreet hints of liquorice and an imprerceptible hint of ripe laurel berries. Tannins are elegant and fine. There are hints of almond and chocolate on the finish (bring a few chews.)

Merum 2014 2019
Vinibuoni d'Italia 2014 2019
Wine Enthusiast 2014 2018 90
Merum 2013 2018
Wine Enthusiast 2013 2017 94
Jancis Robinson 2013 2017 16,5/20

Rubino scarico con riflessi aranciati. il più concentrato sul naso dei tre Brezza MEGA, alla liquirizia e fragola sul naso, così come il più accessibile. Elegante e con una struttura solida e con un equilibrio impressionate. Un vino molto elegante per questo vigneto. (WS) Bere 2017-2030

Jancis Robinson 2013 2017 16,5+/20

Rubino scarico con riflessi aranciati. Insolitamente riduttivo all'inizio, ma migliora con l'aria. Molto timido e riluttante ma con meravigliosi tannini di rivestimento. Molto elegante e strittirato al palato e buona lunghezza. Genuino. (WS) Bere 2017-2032

Merum 2010 2015
Merum 2012 2017
Wine Enthusiast 2012 2016 88
Merum 2011 2016
huon HOOKE 2011 2016 93

Leather and meaty charcuterie bouquet; richer, denser palate with good fleshiness and texture. Sweeter fruit and more charm than the 2012, and very long. A real charmer.

huon HOOKE 2012 2016 90

Fresh earth and leather bouquet; intense and soft in the mouth, mellow and gently drying. Dried flowers. Warmth of alcohol and tannin resonates on the aftertaste. Long finish.

Wine Align 2006 2011 90

Here's a pleasant, neither modern nor rustic example, with a fine blend of old school floral perfume, erath and leather notes coupled with sweet ripe wild starberry and rasberry flavours. The palate is fullish, firm, more rustic than modern, and all the more authentic for it, leading into a long finish. A fine and balanced example all in all, an more than fair value.

Wine Align 2010 Wine Align 2015 91

Classic, old school Barolo with dusty, faded flowers and dried red berry flavour, as well as plenty of resinous herbal notes. Perhaps not the most riveting example, but certainly representative.

Wine Align 2011 Wine Align 2016 92

Penetrating and intense on the nose, this has classic nebbiolo perfume of liquorice-spiced red fruit, fresh road tar and faded violet and roses in the textbook spectrum. The palate is a bit stewed, though keeps it together on the back of firm, woolly tannins. The finish lingers on a distinctly medicinal edge. I'd tuck this away for another 2-3 years at least for the maximum expression - it's not intended to be a fruity, early drinking wine to be sure

The Wine Advocate 2005 2009 89
The Wine Advocate 2006 2010 91
The Wine Advocate 2007 2011 88+
I Vini di Veronelli 2006 2011
I Vini di Veronelli 2008 2013
Decanter 1999 2003
Decanter 2001 2006
Wine Enthusiast 2010 2014 94
Wine Enthusiast 2010 2014 94
Jancis Robinson 2010 2014 16+/20